BAGGRUND

Zoneterapiens historie fortaber sig i det uvisse. Man mener dog, at flere indianerstammer har haft kendskab til de reflektoriske sammenhænge og at disse stammer brugte zoneterapi eller en form for fodbehandling mod sygdom. Deres viden gik i arv gennem århundreder og bruges stadig i nogle reservater den dag i dag til at lindre smerter.

Behandling af fødderne var også kendt i Kina, Indien, Korea og andre lande i Østen.

Men den moderne zoneterapi har sin oprindelse i det 20’ende århundredes USA. I 1913 udgav den amerikanske øre-, næse- og halslæge William Fitzgerald bogen ”Zone Theraphy”. Heri beskrev han, hvordan han havde erfaret, at tryk på bestemte punkter på kroppen kan få de indre organer til at fungere bedre og samtidig få smerter til at forsvinde. Han var af den opfattelse, at ”refleks-punkter” findes flere steder på kroppen, som f.eks. på hænder, ører, tunge og gane. Disse punkter kunne påvirkes ved hjælp af forskellige træ og metalredskaber.

William Fitzgerald inddelte kroppen på langs i 10 zoner og kaldte derfor sin metode for zoneterapi. De 10 zoner begyndte ved tåspidserne og endte i fingerspidserne. Ved at trykke inden for én bestemt zone kunne det lindre i hele zonen.
William Fitzgerald samarbejdede med en massøse ved navn Eunice Ingham. Hun opstillede en teori om, at reflekszonerne er placeret under fødderne, og at disse zoner afspejler organernes tilstand. Hun valgte fødderne i stedet for hænderne, da hun fandt ud af, at de terapeutiske resultater af behandlingen på fødderne oversteg behandlingen på hænderne.

Det var den tyske sygeplejerske og massør Hanne Marquardt, som udbredte zoneterapien i Europa. I 1960’erne arbejdede Hanne Marquardt som elev hos Eunice Ingham i USA. Siden tog hun sin viden med til Europa, hvor hun startede kurser og skoler i zoneterapi.

Via Hanne Marquardt begyndte zoneterapi at blive kendt i Danmark i løbet af 1970'erne. En af Hanne Marquardts elever var danskeren Grethe Schmidt, som oprettede den første egentlige zoneterapeutuddannelse i Danmark i 1972.

Klik her for at læse mere om lidelser og smerter.